BRANDWEERZONE OOST-LIMBURG
  • Home
  • Nieuws
  • Brandweer
    • Zonevorming
    • Zoneraad - Zonecollege
    • Organisatie
    • Brandweerposten
    • Tarieven
    • Nuttige links
  • Preventie
    • Preventietips
    • Preventie voor professionals
    • Sleutelkluis en Interventiedossier
  • E-loket
  • jobs
    • Vacatures
    • Werken bij de operationele brandweer
    • FAQ Federaal Geschiktheidsattest
  • Brandweer log-in

Nieuws

Foto

ACTUEEL


Foto
Foto
17-12-2020

FEESTVIEREN ROND DE VUURKORF? HOU HET VEILIG!

Door Corona is het binnenhuis afspreken niet meer toegestaan. Heel wat Belgen hebben daarom onlangs een vuurkorf gekocht om in de tuin met (maximum 4) anderen samen te komen. Gezellig, maar een vuurkorf of -schaal is niet altijd zonder (brand)gevaar! Hou het veilig met onze tips:

- zorg dat je schaal/korf stevig staat en niet kan omvallen of -waaien.

- plaats je vuurkorf niet onder een afdak/carport of vlakbij andere brandbare materialen (tuinhuis, houten schutting, stal of schuur…).

- draag geen losse kledij en zeker geen sjaal!

- gebruik onbehandeld, droog hout.

- gebruik nooit brandversnellers! Maak het vuur aan met papier, karton of een aanmaakblokje.

- houd altijd toezicht op de vuurkorf en laat kinderen op veilige afstand blijven.

- doof het vuur na afloop met water en/of zand. Laat de assen minstens 24u afkoelen!

Foto
​
20-11-2020

IK KNAL ZONDER VUURWERK!

UPDATE 27-11-2020 : AANKONDIGING NATIONAAL VUURWERKVERBOD TIJDENS DE EINDEJAARSPERIODE

Na alle beperkingen die Corona in 2020 met zich meebracht, vragen wij - de Vlaamse brandweer – ook om zelf geen vuurwerk af te steken tijdens de eindejaarsperiode. Want vuurwerk is en blijft levensgevaarlijk!

Vorig jaar konden wij jou nog adviseren om naar een georganiseerd spektakelvuurwerk te gaan. Maar ook daar heeft Corona een stokje voor gestoken...
Corona vroeg (en vraagt nog altijd) veel van jou. Van ons... Van iederéén! De kans is groot dat we de eindejaarsfeesten binnen onze kleine bubbel moeten vieren. Velen willen er toch iets ‘feestelijks’ van maken, door bijvoorbeeld vuurwerk af te steken. Als brandweer vinden we dat geen goed idee...
Lees alle redenen (en dat zijn er heel wat!) om zelf géén vuurwerk af te steken.

Foto
02-10-2020

REDDINGSSTROOK

Goed nieuws, vanaf donderdag 1 oktober 2020 is (ook) in België de reddingsstrook verplicht! Bij sterk vertraagd verkeer of bij file, moeten alle bestuurders spontaan een reddingsstrook vormen. Via de vrijgekomen strook, kunnen hulpdiensten vlot passeren naar een noodgeval.
Het principe van de reddingsstrook komt overgewaaid uit Duitsland en Oostenrijk waar de "Rettungsgasse" al veel langer in gebruik is. Na een lange weg doorheen commissies en het parlement, is het principe van de reddingsstrook eindelijk ook in ons land van kracht.
​Lees hier hoe je een reddingsstrook vormt!

Foto
18-08-2020

BRANDWEERZONE OOST-LIMBURG ZOEKT 40 NIEUWE BRANDWEERLUI!

Brandweerzone Oost-Limburg is op zoek naar nieuwe vrijwillige brandweerlui voor alle 8 posten. In totaal zijn er 40 vacante plaatsen, verdeeld over de kazernes van Bilzen, Hoeselt, Genk, Houthalen-Helchteren, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen en Voeren. Vrijwillige brandweerlui combineren hun hoofdberoep, met hulpverlening bij de brandweer in hun vrije tijd. Voor hun prestaties, ontvangen ze een vergoeding per uur. Je kan het vergelijken met een bijberoep.

Voel jij je geroepen om aan de slag te gaan als hulpverlener, in je vrije tijd? Stel je dan zeker kandidaat vóór 25 september 2020. Behaal ook tijdig je FGA, zodat je kan deelnemen aan onze aanwervingsproeven!
​
Klik hier voor alle info en de vacature.

Foto
20-04-2020

OPSCHALING NAAR BRANDFASE ROOD VOOR LIMBURG

Vanaf deze middag geldt "code rood - extreem gevaar" in alle Limburgse natuurgebieden. De natuur is kurkdroog, waardoor het risico op brand erg groot is. Wees dus extra voorzichtig, ook in eigen tuin! Het wordt afgeraden om heide-, bos-, of natuurgebied te betreden. Vuur maken is er verboden!
Lees meer hierover.

Foto
07-04-2020

BRANDFASE ORANJE AFGEKONDIGD VOOR LIMBURGSE NATUUR

Dit betekent dat het erg droog en brandgevaarlijk is in bossen en natuurgebied. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit met meer materieel en mankracht. De bevolking is best extra voorzichtig in natuurgebieden en bossen.
Meer info over de brandfases.


Foto
01-03-2020

WIST JIJ DAT STOKEN IN JE TUIN VERBODEN IS?!

Het is verboden om afval te verbranden in open lucht. De Vlaamse milieuwetgeving (Vlarem) verbiedt het verbranden van alle soorten afval: snoeihout, restafval, papier, hout... Dit geldt ook voor hobbylandbouwers en -telers!
 
De rook die vrijkomt is hinderlijk en bevat schadelijke stoffen. Bovendien riskeer je een GAS-boete van de gemeente.
 
Stel dat iemand de rook of vlammen opmerkt en de noodcentrale belt, dan rukt de brandweer uit voor niets. In zo'n geval, ontvangt de overtreder hiervoor een factuur. Dit bedrag kan al snel enkele honderden euro’s of meer bedragen.

Vermijd een boete of kosten! Sorteer je afval, geef het mee met de ophaling of breng naar het recyclagepark.

Foto
27-02-2020

TOT UW DIENST IN 2019!

De interventiecijfers van de Vlaamse hulpverleningszones

​In 2019 ontving de brandweer 370.931 oproepen: 172.574 voor brandweerinterventies en 198.357 voor hulpverlening met de ziekenwagen. In het totaal rukte de brandweer 19.878 keer uit voor brand, wat neerkomt op ongeveer 55 branden per dag in Vlaanderen.

Limburg
In Limburg werd de brandweer 2.813 opgeroepen voor brand. De ziekenwagens boden 27.189 keer medische hulpverlening aan ernstig zieken of gewonden.

Andere interventies
In heel Vlaanderen rukte de brandweer 71.346 keer uit voor ‘andere interventies’ (zoals bevrijding na auto-ongeval, bevrijden gekneld persoon, redden uit lift, dieren redden, openbare weg vrijmaken…). Dagelijks komt dit neer op bijna 200 logistieke en technische interventies.
Voor storm en wateroverlast handelde de brandweer 23.741 oproepen af in 2019. Het aantal wespenverdelgingen bedroeg 57.609.



Foto
10-02-2020

UPDATES STORM CIARA

13u20
We hebben meer dan 400 interventies voor stormschade uitgevoerd. Het is nog steeds winderig dus nieuwe meldingen blijven binnenkomen. Hierdoor groeide onze lijst weer aan van 30 naar 50 adressen. Onze ploegen op de baan blijven stevig doorwerken om iedereen zo snel mogelijk te helpen.
Gaat het slechts om beperkte schade zonder gevaar, dan is dit geen taak voor de brandweer. We vragen om zelf actie te ondernemen via een dakwerker of privéfirma, of herstel zelf indien dit veilig kan. Niet vergeten, neem foto's van de schade en contacteer je verzekeraar!
​
9u45
Om middernacht stond onze teller op 370 afgewerkte interventies voor stormschade. Een dikke pluim aan al onze medewerkers die gisteren bergen werk verzet hebben!
Sinds vanochtend vroeg zijn verschillende ploegen op de baan om 66 nieuwe gevallen van stormschade te verhelpen. We hopen vandaag op al deze plaatsen langs te kunnen gaan. Aan iedereen die schade leed, alvast veel steun en vlotte herstellingswerken gewenst.

7u20
Het waait nog steeds stevig, maar de ergste rukwinden zijn achter de rug. Onze zone is de nacht zonder al te veel grote schade doorgekomen. Ons advies werd gisteren en vannacht bijzonder goed opgevolgd, we bedanken iedereen daarvoor!
Stormschade die onze hulp vereist, kan je nog steeds melden op 1722 of op www.bwol.be/e-loket-stormschade

Foto
09-02-2020

UPDATE STORM CIARA (18u)

We ruimen al de hele namiddag met meerdere ploegen stormschade. We hebben een 60-tal meldingen afgewerkt en nog een 100-tal open staan. Door de hevige rukwinden, is het onmogelijk om ladderwagens in te zetten.
We doen ons best om iedereen zo snel mogelijk te helpen. Daarbij krijgen de meest levensbedreigende of gevaarlijke situaties voorrang. Heb je stormschade en onze hulp nodig? Bel 1722 of meld op www.bwol.be/e-loket-stormschade 
In geval van (levens)gevaar, bel je 112.
​

Tot nu toe bleef de echt grote schade uit. De storm zal de komende uren wel nog in kracht toenemen. We volgen dit op de voet en hebben extra mankracht paraat staan!

Foto
HBvL 21/01/2020 - foto: Tom Palmaers
21-01-2020

GEZOCHT: VRIJWILLIGERS VOOR BRANDWEER EN ZIEKENWAGEN

Brandweerzone Oost-Limburg werft dit jaar nieuwe vrijwilligers aan! In het voorjaar hulpverleners voor de ziekenwagen, in het najaar brandweervrijwilligers.
Interesse? Neem een kijkje bij 'jobs' voor meer info. Zodra onze vacatures gepubliceerd zijn, verneem je dat hier, op onze Facebookpagina en uiteraard ook op www.ikwordbrandweer.be.

Niet vergeten, om te solliciteren voor brandweervrijwilliger moet je eerst een FGA behalen. Dat kan in april bij de Limburgse brandweerschool PLOT, inschrijven vanaf 29 februari 2020! In onze FAQ lees je meer over de proeven, de data en je inschrijving.

Foto
12-12-2019

IK KNAL ZONDER VUURWERK!

Netwerk brandweer, de vereniging van de Vlaamse brandweerzones, lanceert dit eindejaar een nieuwe bewustmakingscampagne: #ikknalzondervuurwerk! ​
Hiermee willen we het afsteken van vuurwerk ontraden, omdat we weten wat de gevolgen kunnen zijn. We krijgen hierbij de steun van VVSG, de koepel van de Vlaamse gemeentes, en Dierenwelzijn Vlaanderen.

Volg onze campagne op sociale media en lees de 7 redenen van de brandweer om zelf geen vuurwerk af te steken op: www.ikknalzondervuurwerk.be 

01-10-2019

EN PLOTS KLINKT EEN ROOKMELDER ALS MUZIEK IN DE OREN.

Brand verwoest niet alleen woningen maar ook levens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook slachtoffers. Hang rookmelders in huis, ze waarschuwen je bij brand. Als je de kans krijgt om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen, dan klinkt het vervelende geluid van een rookmelder plots als muziek in de oren. Hang rookmelders!

Registreer je rookmelder(s) op hangrookmelders.be en maak kans op een Beats Headphone of 1 maand gratis Spotify!
Actie geldig t.e.m. 31 december 2019. Het volledige wedstrijdreglement zie www.hangrookmelders.be

Foto
26-08-2019

ROOKMELDERS REDDEN LEVENS!

Rookmelders verplicht in elke Vlaamse woning vanaf 2020

Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens in België. Vooral de rook maakt slachtoffers: ze is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Zeker 's nachts is het risico groot, dat je bij een brand niet op tijd wakker wordt...

Daarom zijn rookmelders van levensbelang: ze slaan onmiddellijk alarm en geven je zo de kans om op tijd te vluchten. Want ’s nachts als je slaapt, ruik je niets, zelfs geen rook!

Vanaf 1/01/2020 verplicht de Vlaamse overheid rookmelders in elke woning. Vanaf dan moet er in jouw woonst (minstens) 1 rookmelder op elke verdieping hangen. Dat geldt trouwens voor elk type woonst: een (huur)huis, appartement, studio,  kamerwoning.

5 tips over de aankoop, installatie en het onderhoud van rookmelders:

1. Waar moet ik op letten bij aankoop van een rookmelder ?
Controleer op de verpakking of de rookmelder:
  • een CE-markering heeft
  • voldoet aan de norm NBN  EN 14604
  • beschikt over een testknop
 
  • bij voorkeur, koop je een rookmelder met een niet-vervangbare batterij die 10 jaar meegaat. Hiermee ben je dadelijk 10 jaar veilig. Rookmelders met vervangbare batterijen functioneren even goed, maar vragen meer onderhoud: je moet regelmatig de batterij(en) vervangen.

2. Waar kan ik rookmelders kopen en hoeveel kosten ze ?
  • Rookmelders vind je in elke doe-het-zelfwinkel in je buurt, bij gespecialiseerde zaken of in webwinkels.
  • Rookmelders zijn niet duur, ze kosten gemiddeld 10 tot  25 euro per stuk (afhankelijk van het type).
3. In welke ruimtes hang ik best een rookmelder ?
  • Minstens 1 op elke verdieping
  • Zeker in de (trappen)hal of overloop van elke bewoonde verdieping
  • Beter niet in de keuken, de badkamer en de garage (vaak vals alarm door waterdamp of uitlaatgassen)

4. Waar installeer ik mijn rookmelder(s) ?
     Tegen het plafond, want rook stijgt:
  • bij voorkeur in het midden van het plafond
  • of op minstens 30 cm van de hoek/muren


5. Hoe onderhoud ik ze ?
  • Stof de rookmelder(s) maandelijks af
  • Test de rookmelder(s)  1 keer per maand via de testknop
  • Vervang tijdig de batterij of, in geval van een vaste batterij, de gehele rookmelder. De rookmelder verwittigt je hiervan met een geluidssignaal
Foto

Foto
11-08-2019

BRANDWEERZONE OOST-LIMBURG IS IN ROUW EN BETUIGT ZIJN MEDELEVEN

Onze brandweerzone is erg aangeslagen door het trieste nieuws dat 2 collega's van Hulpverleningszone Zuid-West Limburg vannacht het leven lieten in een brand. Een zwarte dag voor de (Limburgse) brandweer en een groot verlies voor de hele brandweerwereld.
We zijn in rouw en leven intens mee met de getroffen families en de betrokken collega's. Onze innige deelneming en veel sterkte aan iedereen.
www.zuidwestlimburg.be/nieuws/brand-beringen-mijn
Foto

11-07-2019

BRANDWEERPOST VOEREN ZET DE DEUREN OPEN OP 15 SEPTEMBER!

Noteer de opendeurdag van onze brandweerpost in Voeren alvast in je agenda! Samen met politie Voeren, verwelkomen we je graag op de terreinen van de brandweerkazerne, op zondag 15 september van 10u-17u.

Je kan er verschillende brandweer- en politievoertuigen bezichtigen, ons gespecialiseerd materieel bewonderen en spectaculaire demo's bijwonen. Aan de infostanden geven we graag meer uitleg over o.a. rookmelders, brandpreventie en werken bij de hulpdiensten.

Het is trouwens dubbel feest dat weekend, want onze brandweerpost bestaat 10 jaar! De vriendenkring van post Voeren viert dat met een bbq en een party op zaterdag, vanaf 17u. Info en inschrijven via www.vriendenkringbwvoeren.be

Breng ons zeker een bezoekje op 15 september, voor een kijkje achter de schermen!

Adres brandweerkazerne: Schietekamer 6, 3798 Voeren

Foto
Foto
Foto
Foto
10-07-2019

NIEUWE AUTOPOMP EN BRANDPREVENTIE-ADVIES BIJ WESPENVERDELGING


Hoeselt – Anno 2019 staat brandweerzone Oost-Limburg in voor de veiligheid van zo’n 320.025 inwoners uit 14 gemeentes. We investeren volop in kwaliteitsvolle dienstverlening en in meer veiligheid. Zo nemen we een nieuwe, multifunctionele autopomp in dienst en geven onze brandweerlui  deze zomer voor het eerst brandpreventieadvies bij wespenverdelging.

Multifunctionele autopomp
De gloednieuwe, multifunctionele autopomp is een Mercedes Atego 1529 F type 4×2, gestationeerd in onze brandweerpost te Hoeselt. Deze autopomp is uitgerust met allerhande gespecialiseerd materieel  voor uiteenlopende interventietypes zoals brand, bevrijding na auto-ongeval, stormschade, kleine interventies met gevaarlijke stoffen…. Aan boord bevinden zich o.a. een watertank van 2.500 liter, 300 liter schuim en allerlei modern blusmateriaal en meettoestellen. Ook bevat de autopomp veel materieel voor technische hulpverlening, zoals hydraulisch bevrijdingsgereedschap, kettingzagen, hefkussens ... De dubbele cabine biedt plaats aan zes brandweerlui met  adembeschermingstoestellen. De totale  investering bedroeg 273.290 euro (excl. btw).
Brandpreventie-advies bij wespenverdelging
Ook nieuw, is het brandpreventie-advies bij wespenverdelging. Traditiegetrouw, gaan we elke zomer op duizenden adressen wespen verdelgen.  Het ideale moment om bewoners ook te wijzen op de noodzaak van rookmelders. Rookmelders redden levens en worden vanaf 2020 verplicht worden in elke woonst in Vlaanderen!

Voortaan zullen we bij elke wespenverdelging de bewoner(s) persoonlijk informeren en adviseren over rookmelders. Daarbij overhandigen we een handige ‘rookmeldersfolder’, uitgewerkt door Agentschap Wonen Vlaanderen. Zo bereiken we deze zomer minstens 2.000 inwoners en werken we actief aan de brandveiligheid binnen onze zone.
Foto
ROOKMELDERS REDDEN LEVENS!

Foto
25-06-2019

KEN JIJ ONS E-LOKET WESPENVERDELGING AL?

Wespen herken je aan hun dunne, onbehaarde lichaam met felgele strepen. Wist je dat wespen nuttige insecten zijn? Meer over de wesp en het verschil met bijen of hommels, lees je hier!

Hinder door bijen? Contacteer een imker om ze op te halen, want deze beschermde diersoorten verdelgen we niet.

Zorgt een wespennest voor overlast of gevaar? Vraag dan online een verdelging aan via het e-loket, dat is de snelste weg. Via de telefoon kom je in een wachtrij terecht en duurt het langer.

Na aanvraag, kan je ons binnen de 3 dagen verwachten. Bij drukte, kan de wachttijd oplopen tot 1 week. Een wespenverdelging is een betalende dienstverlening en kost €40 incl. btw (zie tarieven).

Lees in onze FAQ wespenverdelging het antwoord op de 10 meest gestelde vragen over wespenverdelging.


Foto
07-06-2019

AANWERVING OFFICIER NAJAAR 2019

Brandweerzone Oost-Limburg gaat dit najaar op zoek naar een beroepsofficier (kapitein). Heb jij ervaring in organiseren, coördineren, leidinggeven en opleiden, op masterniveau? Ben je sterk in techniek? Zin om dit toe te passen in de uitdagende en dynamische brandweerwereld? Volg dan zeker onze website en sociale mediakanalen voor het vacaturebericht!

Belangrijk: bij sollicitatie moet je beschikken over een Federaal GeschiktheidsAttest (FGA) hoger kader. Meer info, vind je HIER.

Inschrijven en uitgebreide info op www.ikwordbrandweer.be

Foto
28-05-2019

DE EIKENPROCESSIERUPS DUIKT OP

De eikenprocessierups is weer actief! In een aantal gemeentes verschenen de eerste nesten (harige, geweven witte bollen) of processies (rijen rupsen) in de eikenbomen. Tijdens deze periode van het jaar, krijgt de processierups lange witte haren op de rug.  Het zijn deze (brand)haren, die huid, ogen en luchtwegen irriteren.

De bestrijding van processierupsen vraagt een gespecialiseerde aanpak. De brandweer is hier niet voor uitgerust. Heb je effectief last van eikenprocessierupsen, dichtbij bewoning of bebouwing? Dan kan je de technische dienst van de gemeente of een gespecialiseerde firma vragen om ze te bestrijden:

  • op openbaar domein, contacteer je de gemeente
  • op privé-terrein, contacteer je een gespecialiseerde firma

Blijf zelf zoveel mogelijk uit de buurt, om irritatie en klachten te vermijden.

Foto
16-04-2019

BRANDWEEROEFENING OP DE MAAS op 16, 23 en 30 april


Op 16, 23 en 30 april oefent Brandweerzone Oost-Limburg van 19u30-21u30 op de Maas, op het grondgebied van gemeente Kinrooi en stad Maaseik. Tijdens deze evacuatie-oefening zal je aan de grindplassen Vissenakker en Boterakker (Ophoven-Geistingen-Kessenich) brandweervoertuigen, -boten en een ziekenwagen opmerken. Schrik niet, het gaat enkel om een oefening!

Foto
15-03-2019

IN WEER EN WIND: DE BRANDWEER WAS ER 20.000 KEER VOOR U!

De aangekondigde storm van zondag 10 maart liet een spoor van vernieling achter zich. Tijdens de storm en de daaropvolgende dagen zette de Vlaamse Brandweer alles op alles om hulp te bieden aan de slachtoffers van de harde wind. In het totaal rondden we bijna 20.000 interventies af. Op het hoogtepunt van de storm waren 3864 manschappen tegelijk aan de slag en werden 877 voertuigen ingezet.

Er zijn bij de Vlaamse brandweerzones in totaal 12000 manschappen actief, beroepskrachten en vrijwilligers samen. In enkele uren tijd was een derde van alle brandweermensen in Vlaanderen ergens in het land puin aan het ruimen, bomen aan het snoeien en weggewaaide zonnepanelen of het dak van een kerk aan het beveiligen. De paraatheid en de veelzijdigheid van zo’n groot aantal hulpverleners is uniek!

De brandweerzones willen via deze weg alle hulpverleners, dispatchers en mensen die achter de schermen het beste van zichzelf gaven om alle interventies in goede banen te leiden, danken voor hun inzet. Proficiat aan alle collega’s die – letterlijk – in weer en wind, dag en nacht, weekend of niet, jaar in jaar uit zich ter beschikking stellen om in nood klaar te staan!

ARTIKELS


Foto
25-01-2019

MEDISCHE HULP DOOR DE ZIEKENWAGEN

Dringend of niet-dringend, ... ken jij het verschil?

In België maakt men een onderscheid tussen dringende geneeskundige hulpverlening en niet-dringend ziekenvervoer door ambulances. Dit bepaalt ook welke ziekenwagendienst je moet contacteren:
DRINGENDE GENEESKUNDIGE HULPVERLENING

Noodzakelijk indien iemand in levensgevaar is (of dreigt te verkeren) of dringende medische hulp nodig heeft:

  • Een bewusteloos persoon die niet meer reageert, bijv. na een zware val, bij epilepsie, hartaanval...
  • Een persoon in ademnood, bijv. bij een zware astma-aanval
  • Een gekneld persoon, bijv. na een verkeersongeval
  • Een ernstig verwond persoon, bijv. met veel bloedverlies of een open breuk
  • Een ernstige, levensbedreigende allergische reactie, de zogenaamde ‘anafylactische shock’
  • Bij een onverwachtse bevalling buiten het ziekenhuis
  • Bij abnormale, onhoudbare pijn of aanhoudende hoge koorts waarbij de gangbare pijnstilling of koortswering niet helpt
  • …

Welk nummer bel ik? 
Het noodnummer 112! Je kan ook bellen via de app112 op je smartphone (indien geïnstalleerd), zo is je locatie automatisch gekend.


Hoe herken ik deze ziekenwagens?
Deze ziekenwagens zijn geel, vanaf  juni 2021 met een groen-geel blokpatroon op de flanken en oranje strepen op de achterzijde. Ze hebben zwaailichten en een sirene. Als de sirene aanstaat, is dit een prioritair voertuig: alle weggebruikers moeten voorrang verlenen of stoppen.


NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER

  • Voor zieken met niet-levensbedreigende klachten of pijn, bijv. iemand met al dagenlang tandpijn. In zo'n geval contacteer je best eerst de huisarts of tandarts (van wacht).
  • Liggend vervoer van/naar het ziekenhuis voor een geplande opname, consultatie, behandeling, dialyse of een gepland onderzoek.
  • Gepland vervoer tussen ziekenhuizen of naar specialiseerde centra bijv. na ontslag uit het ziekenhuis naar een revalidatiecentrum of naar huis.

Welk nummer bel ik?
Contacteer de dienst ziekenvervoer van je mutualiteit. Zij regelen het ziekenvervoer zelf of via één van hun partners (het Rode of Vlaamse Kruis, of een private ziekenwagendienst in jouw regio).

Hoe herken ik deze ziekenwagens?
Niet-dringend ziekenvervoer gebeurt door witte ziekenwagens die enkel zwaailichten hebben. Een witte ziekenwagen is daardoor nooit een prioritair voertuig. Dat is ook niet nodig, omdat ze enkel ingezet worden voor gepland vervoer of vervoer van zieken
.


Foto
22-10-2018

VERMIJD SCHOORSTEENBRAND!

Een schoorsteenbrand kan ontstaan bij iedereen die verwarmt met hout, pellets, kolen of mazout (stookolie) in de kachel of open haard. Tijdens het stoken in een kachel of open haard, hecht er zich roet aan de schoorsteenwand. Na een tijdje koekt het roet in de schouw samen tot een teerachtige roetlaag, die zeer brandbaar is. Een schoorsteenbrand is het ontbranden van die aangekoekte roetlaag.
Binnen merk je:
  • een loeiend geluid zoals een huilende wind
  • roetgeur
  • rook in de kamer
Buiten zie je:
  • veel zwarte rook uit de schoorsteen
  • evt. vonken
  • evt. vlammen

HOE VOORKOMEN?

Correcte installatie zorgt voor een optimale en veilige verbranding.
  • plaats een kachel met het juiste vermogen, dus afgestemd op de ruimte.
  • gebruik een dubbelwandige pijp met niet-brandbare isolatie voor doorvoering door plafonds.

Juiste brandstof beperkt de roetafzetting in de schoorsteen.
  • stook met de juiste brandstof. Bij hout is dit droog, natuurlijk en onbehandeld hout.
  • verbrand nooit afval, papier of karton in je kachel.
  • gebruik je open haard nooit als grill!

Ventilatie garandeert een goede trek van de schouw en voldoende aanvoer van verse lucht.
  • ventileer de kamer voldoende tijdens het stoken.

Jaarlijkse reiniging verwijdert het brandbare roet en zorgt voor maximale trek van je schouw.
  • Laat je schoorsteen minstens 1 keer per jaar vegen door een vakman, vraag een attest hiervan.

Foto
30-09-2018

IN NOOD, WELK NUMMER BELLEN?

Tijdens de herfst en de winter hebben we regelmatig te maken met  neerslag en rukwinden. Dit zorgt soms voor wateroverlast of stormschade. Heb jij te kampen met niet-dringende wateroverlast of stormschade? Meld dit op noodweernummer 1722 of via het e-loket! Op die manier blijft noodnummer 112 (brandweer en ziekenwagen) vrij  voor oproepen met onmiddellijk gevaar of levensgevaar. We zetten de verschillende nummers even op een rijtje:

1722     voor wateroverlast en stormschade (niet-dringend)

    
Voorbeelden van niet-dringende water- of stormschade zijn:


  • water in je kelder of garage
  • een omgewaaide boom in je tuin, in een bos, of langs de weg
  • beperkte schade aan je dak of dakgoot
  • …

     ! Tip: wateroverlast en stormschade meld je best online op www.bwol.be/e-loket.
       J
ouw melding komt dan rechtstreeks in onze lijst te staan!


112        voor brandweer en ziekenwagen (dringend)

Bij onmiddellijk gevaar of levensgevaar, bel je noodnummer 112. Bijvoorbeeld:


  • een noodoproep voor brand, een (verkeers)ongeval met een gekneld persoon, een reanimatie, een zwaar verwond persoon…
  • een boom die pal op je huis of de openbare weg dreigt te vallen of gevallen is
  • een boom die op elektriciteitskabels ligt of dreigt te vallen
  • het dak van je huis is (grotendeels) weggewaaid
  • water in het bewoond gedeelte van jouw huis (dus niet enkel in de kelder of garage)
  • ...

101       voor hulp van de politie (dringend)

Op noodnummer 101 kan je dringende bijstand van de politie vragen, zoals bij:


  • een verkeersongeval met gewonden
  • geweld of agressie
  • inbraak en diefstal
  • het getuige zijn van een misdrijf (bijv. vandalisme, diefstal...)
  • verdachte handelingen of omstandigheden

copyright Brandweerzone oost-limburg

PRivacy en gebruiksvoorwaarden

IN NOOD? BEL 112


  • Home
  • Nieuws
  • Brandweer
    • Zonevorming
    • Zoneraad - Zonecollege
    • Organisatie
    • Brandweerposten
    • Tarieven
    • Nuttige links
  • Preventie
    • Preventietips
    • Preventie voor professionals
    • Sleutelkluis en Interventiedossier
  • E-loket
  • jobs
    • Vacatures
    • Werken bij de operationele brandweer
    • FAQ Federaal Geschiktheidsattest
  • Brandweer log-in