BRANDWEERZONE OOST-LIMBURG
  • Home
  • Nieuws
  • Brandweer
    • Zonevorming
    • Zoneraad - Zonecollege
    • Jaarverslagen
    • Organisatie
    • Tarieven
    • Nuttige links
  • Preventie
    • Preventietips
    • Preventie voor professionals
    • Sleutelkluis en Interventiedossier
  • E-loket
  • jobs
Foto

ACTUEEL

ALARMFASE ROOD IN LIMBURG
​(EN ANTWERPEN)

Sinds 13 mei 2025 is in Limburg en Antwerpen alarmfase rood van kracht voor natuurbranden. Door de grote droogte, is het brandgevaar nu extreem hoog.

Wat doe je beter wel/niet?
  • rook niet in de natuur en gooi zeker geen peuken weg
  • vuur maken in natuurgebied is verboden
  • gebruik in de tuin geen onkruidverbranders, ze vormen een risico
  • wees extra voorzichtig met barbecues en vuurkorven in je tuin
  • neem altijd je gsm mee op pad en bel 112 bij rook of vuur
  • Tip: 112 bellen via de 'app112 BE' stuurt je exacte locatie in het bos, veld, op de heide… door naar de hulpdiensten. Download gratis in de app/play-store!
Afbeelding

Afbeelding
Afbeelding

Eerste spadesteek nieuwe kazerne Maasmechelen!

Op vrijdag 18 april werd de symbolische eerste spadesteek gegeven van onze nieuwe brandweerkazerne in Maasmechelen. Een echte mijlpaal voor onze zone en voor de 80 brandweerlieden, ambulanciers en verpleegkundigen van deze brandweerpost met ziekenwagendienst!

Na 55 jaar dienst, met steeds meer medewerkers en specialisaties, was de huidige kazerne uit haar voegen gebarsten en dringend aan vervanging toe. Enorm blij en trots zijn we om nu het startschot te kunnen geven voor een moderne, ruime en energieneutrale nieuwbouw!

Onze uitvalsbasis blijft Eisden, langs de Rijksweg (en de huidige kazerne). De grondwerken starten deze week, de oplevering is voorzien in het najaar van 2026. Deze kazerne wordt ook de logistieke hub van onze zone, met een groot centraal magazijn ter bevoorrading van onze 8 posten.
​

Het zal de tweede nieuwbouwkazerne zijn die we realiseren op 4 jaren tijd, na de nieuwe post Bilzen-Hoeselt die in september feestelijk geopend wordt. 
​
Afbeelding

Zet jouw kind op een unieke manier in de spotlight! 🌟


Heeft jouw kind altijd al willen poseren tussen brandweerwagens, politiewagens en zelfs met een politiehond? Of vier je binnenkort een lentefeest of communie en zoek je een bijzondere locatie? Dan hebben we goed nieuws!
Ook dit jaar organiseren we samen met Politie CARMA onze jaarlijkse brandweer- en politiefotoshoot in Genk. 
Dit unieke evenement vindt plaats op woe 2 en 16 april, telkens van 13u tot 17u in de brandweerkazerne, c-mine 50.

Belangrijk: je neemt zelf je eigen fotograaf mee! Wij zorgen voor de blinkende brandweer- en politievoertuigen in een mooie setting. Tot dan?

Afbeelding

Afbeelding

Beroepsofficier worden? Schrijf je in voor de FGA Hoger Kader!


​Wil jij aan de slag als beroepsofficier (masterniveau) bij de brandweer? Dan moet je eerst slagen voor de Federale Geschiktheidsproeven Hoger Kader (FGA). Deze preselectie wordt door verschillende brandweerscholen georganiseerd, waaronder PLOT in Genk en Campus Vesta in Ranst.

De sessie in Genk heeft inmiddels plaatsgevonden, maar je kunt je nog inschrijven voor de test in Ranst. De inschrijvingen
lopen van 15 februari t.e.m. 15 maart 2025 via www.ikwordbrandweer.be.
​
FGA hoger kader - competentietest
🗓 Datum: 15 maart 2025
⏰ Tijd: 09:00 – 12:00
📍 Locatie: brandweerschool Campus Vesta, Ranst

Aan de slag als beroepsofficier bij Brandweerzone Oost-Limburg?!

Benieuwd hoe het is om als officier van wacht te werken, je rol op het terrein te combineren met administratieve taken en welke voordelen Brandweerzone Oost-Limburg jou te bieden heeft?
​
Meld je aan voor onze infosessie en ontdek alles over werken bij onze zone als brandweerofficier. Wij zoeken specifiek twee nieuwe beroepskapiteins en leggen tijdens het infomoment graag uit wat deze uitdagende rol inhoudt.

📅 10 januari 2025
📍 brandweerpost Genk, C-mine 50 (3600 Genk)


Mis deze kans niet en schrijf je snel in!
Ik schrijf in voor de infosessie >>
Afbeelding

Afbeelding

​Let op voor een CO-vergiftiging!

Koolstofmonoxide (CO) is onzichtbaar en reuk- en geurloos. Het gas kan zich onopgemerkt in de woning opstapelen tot levensbedreigende concentraties. Daarom krijg dit giftig en dodelijk gas ook de naam ‘stille doder’. In samenwerking met het Antigifcentrum en het Netwerk Brandweer, heeft Wonen in Vlaanderen een bewustmakingscampagne gelanceerd. 

Hoe ontstaat CO?
CO ontstaat bij onvolledige of slechte verbranding, als er onvoldoende zuurstof in de kamer is of bij een slecht onderhouden verwarmingstoestel. 

Hoe merk ik CO-vervuiling op?
  • ​Meerdere personen hebben gelijktijdig klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid, concentratiestoornissen, braakneigingen.
  • Een gezinslid wordt onwel in een badkamer uitgerust met een heetwatertoestel op gas.
  • De klachten doen zich altijd voor op een bepaald tijdstip, bijvoorbeeld tijdens het nemen van een bad of douche, bij het verwarmen met een petroleumkacheltje, ...
  • Er is roetafzetting rond gasgeisers op de muur of plafond.
  • Er is een abnormaal hoge vochtigheid en condensatie in huis.
  • Er zijn gele vlammen in plaats van blauwe vlammen te zien, bijvoorbeeld bij de gasgeiser.
Wat doe ik bij CO-vergiftiging?
Als je CO-vergiftiging vermoedt, doe dan het volgende:
  1. Verlucht de kamer
  2. Bel 112
  3. Schakel indien mogelijk de vermoedelijke bron uit
  4. Evacueer iedereen naar de frisse lucht

Wil je meer te weten komen over hoe je jezelf en jouw gezin kunt beschermen tegen CO-vergiftiging? Ga naar www.co-risico.be voor uitgebreide informatie en tips.  Laten we samen werken aan een veiligere woonomgeving en het risico van CO-vergiftiging verminderen.

Afbeelding
20/11/2024

​FGA en vacatures 2025

We eindigen 2024 met de aankondiging van 2 vacatures: eind januari 2025 werven we twee beroepsofficieren (hoger kader) aan.

Voor de functie van officier, is een universitair diploma vereist.

Om aan de slag te gaan bij de brandweer, is een Federaal Geschiktheidsattest (FGA) vereist. Het FGA is een preselectie (per diplomaniveau). Met je FGA op zak, kan je solliciteren op een openstaande vacature bij een brandweerzone. Je doorloopt vervolgens nog de selectieprocedure van de zone.

​Je kan je FGA behalen bij elke Belgische brandweerschool, mits inschrijving. Let op: de FGA-proeven worden slechts 1 of 2 keer per jaar georganiseerd in de brandweerscholen
.
FGA hoger kader 2025 (officier)
  • bij brandweerschool PLOT Limburg
  • bij brandweerschool VESTA Antwerpen

FGA inschrijven en info
  • Inschrijven en uitgebreide info via www.brandweer.be  
  • Lees ook onze FAQ over het FGA

Volg onze website en sociale mediakanalen voor de publicatie van onze vacatures!

Afbeelding

Geweld tegen de brandweer is niet om te lachen!

Beledigingen, verwondingen, diefstal van materieel, het gooien van stenen of afsteken van vuurwerk... Onze brandweerlieden en ambulanciers worden steeds vaker het slachtoffer van geweld. Moeilijk te geloven?

Nochtans gaan sommige mensen tijdens de feestdagen tot het uiterste om anderen te doen lachen. Dit gaat vaak ten koste van de mensen die elke dag hun eigen leven op het spel zetten om ons leven te beschermen.


Afbeelding
WAT TE DOEN BIJ WATEROVERLAST?
Er wordt flink wat regen voorspeld met reële kans op wateroverlast. Weet dat de brandweer géén zandzakken uitdeelt. Onze eigen voorraad dient om strategisch in te zetten bij interventies voor dringende noodhulp.
​
𝗪𝗮𝘁 𝗸𝗮𝗻 𝗷𝗲 𝘇𝗲𝗹𝗳 𝗱𝗼𝗲𝗻?
Wees zelf een natte kelder, garage of woonst voor, zeker als je al eerder met wateroverlast te maken had. Zandzakken kunnen helpen, haal ze tijdig in huis!
𝗪𝗮𝗮𝗿 𝘃𝗶𝗻𝗱 𝗶𝗸 𝘇𝗮𝗻𝗱𝘇𝗮𝗸𝗸𝗲𝗻?
  • Niet bij de brandweer, maar wel (tegen betaling) bij de containerparken van Limburg.net
  • Sommige gemeentelijke containerparken bieden dit ook aan, informeer je bij je gemeente
  • Ook doe-het-zelf-zaken verkopen lege zandzakjes. Hier vind je ook het nodige vulzand!
𝗪𝗮𝘁 𝗯𝗶𝗷 𝘄𝗮𝘁𝗲𝗿𝗼𝘃𝗲𝗿𝗹𝗮𝘀𝘁?
Wateroverlast die gevaar oplevert of die je niet zelf kan oplossen? Geen zorgen, je kan rekenen op onze (nood)hulp via www.bwol.be/e-loket-wateroverlast of bel/surf naar 1722.

Foto

REDDINGSSTROOK

Bij sterk vertraagd verkeer of bij file, moeten alle bestuurders spontaan een reddingsstrook vormen.

Via de vrijgekomen strook, kunnen hulpdiensten vlot passeren naar een noodgeval.

Het principe van de reddingsstrook komt overgewaaid uit Duitsland en Oostenrijk waar de "Rettungsgasse" al veel langer in gebruik is. Na een lange weg doorheen commissies en het parlement, is het principe van de reddingsstrook eindelijk ook in ons land van kracht.
​Lees hier hoe je een reddingsstrook vormt!

Foto

WIST JIJ DAT STOKEN IN JE TUIN VERBODEN IS?!

Het is verboden om afval te verbranden in open lucht. De Vlaamse milieuwetgeving (Vlarem) verbiedt het verbranden van alle soorten afval: snoeihout, restafval, papier, hout... Dit geldt ook voor hobbylandbouwers en -telers!
 
De rook die vrijkomt is hinderlijk en bevat schadelijke stoffen. Bovendien riskeer je een GAS-boete van de gemeente.
 
Stel dat iemand de rook of vlammen opmerkt en de noodcentrale belt, dan rukt de brandweer uit voor niets. In zo'n geval, ontvangt de overtreder hiervoor een factuur. Dit bedrag kan al snel enkele honderden euro’s of meer bedragen.

Vermijd een boete of kosten! Sorteer je afval, geef het mee met de ophaling of breng naar het recyclagepark.

Foto

ROOKMELDERS REDDEN LEVENS!

Rookmelders verplicht in elke Vlaamse woning vanaf 2020

Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens in België. Vooral de rook maakt slachtoffers: ze is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Zeker 's nachts is het risico groot, dat je bij een brand niet op tijd wakker wordt...

Daarom zijn rookmelders van levensbelang: ze slaan onmiddellijk alarm en geven je zo de kans om op tijd te vluchten. Want ’s nachts als je slaapt, ruik je niets, zelfs geen rook!

Vanaf 1/01/2020 verplicht de Vlaamse overheid rookmelders in elke woning. Vanaf dan moet er in jouw woonst (minstens) 1 rookmelder op elke verdieping hangen. Dat geldt trouwens voor elk type woonst: een (huur)huis, appartement, studio,  kamerwoning.

5 tips over de aankoop, installatie en het onderhoud van rookmelders:

1. Waar moet ik op letten bij aankoop van een rookmelder ?
Controleer op de verpakking of de rookmelder:
  • een CE-markering heeft
  • voldoet aan de norm NBN  EN 14604
  • beschikt over een testknop
 
  • bij voorkeur, koop je een rookmelder met een niet-vervangbare batterij die 10 jaar meegaat. Hiermee ben je dadelijk 10 jaar veilig. Rookmelders met vervangbare batterijen functioneren even goed, maar vragen meer onderhoud: je moet regelmatig de batterij(en) vervangen.

2. Waar kan ik rookmelders kopen en hoeveel kosten ze ?
  • Rookmelders vind je in elke doe-het-zelfwinkel in je buurt, bij gespecialiseerde zaken of in webwinkels.
  • Rookmelders zijn niet duur, ze kosten gemiddeld 10 tot  25 euro per stuk (afhankelijk van het type).
3. In welke ruimtes hang ik best een rookmelder ?
  • Minstens 1 op elke verdieping
  • Zeker in de (trappen)hal of overloop van elke bewoonde verdieping
  • Beter niet in de keuken, de badkamer en de garage (vaak vals alarm door waterdamp of uitlaatgassen)

4. Waar installeer ik mijn rookmelder(s) ?
     Tegen het plafond, want rook stijgt:
  • bij voorkeur in het midden van het plafond
  • of op minstens 30 cm van de hoek/muren


5. Hoe onderhoud ik ze ?
  • Stof de rookmelder(s) maandelijks af
  • Test de rookmelder(s)  1 keer per maand via de testknop
  • Vervang tijdig de batterij of, in geval van een vaste batterij, de gehele rookmelder. De rookmelder verwittigt je hiervan met een geluidssignaal
Foto

Foto

KEN JIJ ONS E-LOKET WESPENVERDELGING AL?

Wespen herken je aan hun dunne, onbehaarde lichaam met felgele strepen. Wist je dat wespen nuttige insecten zijn? Meer over de wesp en het verschil met bijen of hommels, lees je hier!

Hinder door bijen? Contacteer een imker om ze op te halen, want deze beschermde diersoorten verdelgen we niet.

Zorgt een wespennest voor overlast of gevaar? Vraag dan online een verdelging aan via het e-loket, dat is de snelste weg. Via de telefoon kom je in een wachtrij terecht en duurt het langer.

Na aanvraag, kan je ons binnen de 3 dagen verwachten. Bij drukte, kan de wachttijd oplopen tot 1 week. Een wespenverdelging is een betalende dienstverlening en kost €40 incl. btw (zie tarieven).

Lees in onze FAQ wespenverdelging het antwoord op de 10 meest gestelde vragen over wespenverdelging.


ARTIKELS


Foto
25-01-2019

MEDISCHE HULP DOOR DE ZIEKENWAGEN

Dringend of niet-dringend, ... ken jij het verschil?

In België maakt men een onderscheid tussen dringende geneeskundige hulpverlening en niet-dringend ziekenvervoer door ambulances. Dit bepaalt ook welke ziekenwagendienst je moet contacteren:
DRINGENDE GENEESKUNDIGE HULPVERLENING

Noodzakelijk indien iemand in levensgevaar is (of dreigt te verkeren) of dringende medische hulp nodig heeft:

  • Een bewusteloos persoon die niet meer reageert, bijv. na een zware val, bij epilepsie, hartaanval...
  • Een persoon in ademnood, bijv. bij een zware astma-aanval
  • Een gekneld persoon, bijv. na een verkeersongeval
  • Een ernstig verwond persoon, bijv. met veel bloedverlies of een open breuk
  • Een ernstige, levensbedreigende allergische reactie, de zogenaamde ‘anafylactische shock’
  • Bij een onverwachtse bevalling buiten het ziekenhuis
  • Bij abnormale, onhoudbare pijn of aanhoudende hoge koorts waarbij de gangbare pijnstilling of koortswering niet helpt
  • …

Welk nummer bel ik? 
Het noodnummer 112! Je kan ook bellen via de app112 op je smartphone (indien geïnstalleerd), zo is je locatie automatisch gekend.


Hoe herken ik deze ziekenwagens?
Deze ziekenwagens zijn geel, vanaf  juni 2021 met een groen-geel blokpatroon op de flanken en oranje strepen op de achterzijde. Ze hebben zwaailichten en een sirene. Als de sirene aanstaat, is dit een prioritair voertuig: alle weggebruikers moeten voorrang verlenen of stoppen.


NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER

  • Voor zieken met niet-levensbedreigende klachten of pijn, bijv. iemand met al dagenlang tandpijn. In zo'n geval contacteer je best eerst de huisarts of tandarts (van wacht).
  • Liggend vervoer van/naar het ziekenhuis voor een geplande opname, consultatie, behandeling, dialyse of een gepland onderzoek.
  • Gepland vervoer tussen ziekenhuizen of naar specialiseerde centra bijv. na ontslag uit het ziekenhuis naar een revalidatiecentrum of naar huis.

Welk nummer bel ik?
Contacteer de dienst ziekenvervoer van je mutualiteit. Zij regelen het ziekenvervoer zelf of via één van hun partners (het Rode of Vlaamse Kruis, of een private ziekenwagendienst in jouw regio).

Hoe herken ik deze ziekenwagens?
Niet-dringend ziekenvervoer gebeurt door witte ziekenwagens die enkel zwaailichten hebben. Een witte ziekenwagen is daardoor nooit een prioritair voertuig. Dat is ook niet nodig, omdat ze enkel ingezet worden voor gepland vervoer of vervoer van zieken
.


Foto
22-10-2018

VERMIJD SCHOORSTEENBRAND!

Een schoorsteenbrand kan ontstaan bij iedereen die verwarmt met hout, pellets, kolen of mazout (stookolie) in de kachel of open haard. Tijdens het stoken in een kachel of open haard, hecht er zich roet aan de schoorsteenwand. Na een tijdje koekt het roet in de schouw samen tot een teerachtige roetlaag, die zeer brandbaar is. Een schoorsteenbrand is het ontbranden van die aangekoekte roetlaag.
Binnen merk je:
  • een loeiend geluid zoals een huilende wind
  • roetgeur
  • rook in de kamer
Buiten zie je:
  • veel zwarte rook uit de schoorsteen
  • evt. vonken
  • evt. vlammen

HOE VOORKOMEN?

Correcte installatie zorgt voor een optimale en veilige verbranding.
  • plaats een kachel met het juiste vermogen, dus afgestemd op de ruimte.
  • gebruik een dubbelwandige pijp met niet-brandbare isolatie voor doorvoering door plafonds.

Juiste brandstof beperkt de roetafzetting in de schoorsteen.
  • stook met de juiste brandstof. Bij hout is dit droog, natuurlijk en onbehandeld hout.
  • verbrand nooit afval, papier of karton in je kachel.
  • gebruik je open haard nooit als grill!

Ventilatie garandeert een goede trek van de schouw en voldoende aanvoer van verse lucht.
  • ventileer de kamer voldoende tijdens het stoken.

Jaarlijkse reiniging verwijdert het brandbare roet en zorgt voor maximale trek van je schouw.
  • Laat je schoorsteen minstens 1 keer per jaar vegen door een vakman, vraag een attest hiervan.

Foto
30-09-2018

IN NOOD, WELK NUMMER BELLEN?

Tijdens de herfst en de winter hebben we regelmatig te maken met  neerslag en rukwinden. Dit zorgt soms voor wateroverlast of stormschade. Heb jij te kampen met niet-dringende wateroverlast of stormschade? Meld dit op noodweernummer 1722 of via het e-loket! Op die manier blijft noodnummer 112 (brandweer en ziekenwagen) vrij  voor oproepen met onmiddellijk gevaar of levensgevaar. We zetten de verschillende nummers even op een rijtje:

1722     voor wateroverlast en stormschade (niet-dringend)

    
Voorbeelden van niet-dringende water- of stormschade zijn:


  • water in je kelder of garage
  • een omgewaaide boom in je tuin, in een bos, of langs de weg
  • beperkte schade aan je dak of dakgoot
  • …

     ! Tip: wateroverlast en stormschade meld je best online op www.bwol.be/e-loket.
       J
ouw melding komt dan rechtstreeks in onze lijst te staan!


112        voor brandweer en ziekenwagen (dringend)

Bij onmiddellijk gevaar of levensgevaar, bel je noodnummer 112. Bijvoorbeeld:


  • een noodoproep voor brand, een (verkeers)ongeval met een gekneld persoon, een reanimatie, een zwaar verwond persoon…
  • een boom die pal op je huis of de openbare weg dreigt te vallen of gevallen is
  • een boom die op elektriciteitskabels ligt of dreigt te vallen
  • het dak van je huis is (grotendeels) weggewaaid
  • water in het bewoond gedeelte van jouw huis (dus niet enkel in de kelder of garage)
  • ...

101       voor hulp van de politie (dringend)

Op noodnummer 101 kan je dringende bijstand van de politie vragen, zoals bij:


  • een verkeersongeval met gewonden
  • geweld of agressie
  • inbraak en diefstal
  • het getuige zijn van een misdrijf (bijv. vandalisme, diefstal...)
  • verdachte handelingen of omstandigheden

copyright Brandweerzone oost-limburg

PRivacy en gebruiksvoorwaarden

IN NOOD? BEL 112


  • Home
  • Nieuws
  • Brandweer
    • Zonevorming
    • Zoneraad - Zonecollege
    • Jaarverslagen
    • Organisatie
    • Tarieven
    • Nuttige links
  • Preventie
    • Preventietips
    • Preventie voor professionals
    • Sleutelkluis en Interventiedossier
  • E-loket
  • jobs